Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-duszony-z-ziolami

Kurczak duszony z ziołami

Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 pałek z kurczaka
spora szczypta mielonego imbiru
cebula
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki octu z cydru
4 łyżki siekanych mieszanych ziół (bazylia; koperek; estragon; natka...)
listek laurowy
100 ml białego wytrawnego wina

Opis przyrządzania:
Pałki myjemy, osuszamy i solimy ze wszystkich stron. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i imbirem.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wkładamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron na sporym ogniu. Wlewamy ocet i gotujemy, aż niemal zupełnie wyparuje.
Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, zioła i listek laurowy. Wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy.
Dusimy mięsko przez pół godziny na małym ogniu - powinno być zupełnie miękkie, a sos zredukowany.
Przekładamy pałki na ogrzany półmisek, polewamy sosem i natychmiast podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami. Albo z dużą ilością kremowego piure z ziemniaków...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024