Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-jerk-czyli-z-Jamajki

Kurczak "jerk" czyli z Jamajki

Grillowanie zyskało ostatnio nowy wymiar, polityczny tym razem. Rozumiem zatem, że wszyscy rzuciliśmy się odkurzyć grillowe utensylia, aby dać wyraz swym przekonaniom: czy to za, czy przeciw, kawałek kurczaka położonego na ruszcie jest dowodem naszego zaangażowania. Mam nadzieję, że Jamajka jeszcze nikomu nie podpadła?

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Jamajka

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 kawałków kurczaka (dowolnych - najlepsze są nóżki i skrzydełka)
6 cebulek dymek
2 ostre czerwone papryczki
limetka
3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki sosu sojowego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy widocznych kawałków tłuszczu.
Dymkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków i nasionek, myjemy, osuszamy i też drobno siekamy.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok.
Mieszamy w misce dymkę, papryczki, sok z limetki, ziele angielskie, cynamon, cukier i zioła. Dodajemy sos sojowy i łyżkę oliwy. Wkładamy kawałki kurczaka do miski i starannie mieszamy z marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Kawałki kurczaka pieczemy na średnio gorącym grillu, przez 15-20 minut, często odwracając. Mięso powinno być rumiane (gdzieniegdzie marynata może się nawet lekko przypalić), a sok wypływający z mięsa po nakłuciu ma być przezroczysty.
Podajemy z surowymi warzywami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024