Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-pieczony-z-suszonymi-sliwkami

Kurczak pieczony z suszonymi śliwkami

Ciekawy i niekłopotliwy sposób przyrządzenia kurczaka dla wielu osób - doskonała potrawa na przyjęcie stojące, gdyż nie wymaga użycia noża. Podajemy z kuskusem lub ryżem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg piersi z kurczaka
3 łyżki świeżego oregano
4 drobno usiekane ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego octu winnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
1/3 szklanki kaparów (wraz z 2-3 łyżkami zalewy)
szklanka suszonych śliwek bez pestek
4 liście laurowe
brązowy cukier
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
świeża kolendra

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i obieramy z tłuszczu. Kroimy w kostkę - taką na jeden kęs. Wkładamy kurczaka do dużej miski. Dodajemy oregano, czosnek, sól i pieprz do smaku, ocet winny, oliwę, zielone oliwki, kapary, suszone śliwki oraz liście laurowe. Zawartość miski starannie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka wraz z dodatkami rozkładamy w naczyniach do zapiekania pojedynczą warstwą. Polewamy marynatą. Kurczaka posypujemy 2-3 łyżkami brązowego cukru. Do naczynia dolewamy wino. Wstawiamy mięso do piekarnika na 40 minut - po tym czasie kurczak powinien być już upieczony. W trakcie pieczenia raz czy dwa polewamy sosem (żeby mięso nie wyschło). Łyżką cedzakową przekładamy kurczaka z dodatkami na półmisek i polewamy kilkoma łyżkami sosu. Posypujemy siekaną świeżą kolendrą. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024