Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-pieczony-zimowy-choc-poludniowy-z-ducha

Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha

Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka lub 8 kawałków podudzia bez kości
750 g (3/4 kg) drobnych (najlepiej młodych) ziemniaków
pomarańcza
cytryna
słoik pieczonej papryki w zalewie
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
gałązka świeżego tymianku
garść ciemnych oliwek (na przykład nicejskich...) z pestką

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek chrząstek lub tłuszczu - dobrze byłoby użyć piersi ze skórą, ale gdzieniegdzie trudno je dostać; świetnie sprawdzają się pozbawione kości podudzia - ciemne mięso z odrobiną tłuszczu ma więcej smaku i jest bardziej soczyste (to mój ulubiony fragment kurczaka). Kawałki kurczaka solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron.
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem wody, osuszamy i kroimy w talarki grubości, jak sama nazwa wskazuje, monety.
Pomarańczę i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy wertykalnie na 8 części (każdy owoc).
Paprykę odcedzamy z zalewy i kroimy na kawałki - takie na raz do ust.
Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso, skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca - do 10 minut. Mięso odwracamy i smażymy jeszcze chwilę, tyle tylko, żeby mięso zbielało, po czym przekładamy do sporej żaroodpornej formy tak, żeby skórka była na wierzchu.
Teraz na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy ziemniaki, czosnek i tymianek i smażymy, mieszając, na sporym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć - jakieś 10 minut. Solimy lekko, mieszamy i przekładamy do formy z kurczakiem, układając ziemniaki między kawałkami mięsa. Dodajemy kawałki pomarańczy, cytryny oraz paprykę, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy oliwki i pieczemy jeszcze co najmniej 5 minut, a konkretnie do chwili, kiedy ziemniaki będą zupełnie miękkie, a mięso nakłute nożem wydzieli z siebie przezroczysty (a nie różowy) sok.
Formę z gotowym daniem stawiamy na deseczce na stole i każdy sam nakłada sobie co chce - ja najbardziej lubię ziemniaki w towarzystwie cytryny!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024