Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-sosie-morelowym

Kurczak w sosie morelowym

Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak z rożna lub gotowany
pomarańcza
120 g dobrych suszonych moreli
250 ml (szklanka) soku z pomarańczy
2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
125 ml (pół szklanki) wywaru z kurczaka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ryżowej
125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany
siekany szczypiorek

Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy na porcje. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy cienko skórkę, którą potem kroimy w cienkie długie paski. Suszone morele kroimy w paseczki. Do rondla wkładamy skórkę z pomarańczy, morele, wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy musztardę. Gotujemy na średnim ogniu, aż morele będą miękkie, czyli jakieś 3-5 minut. Dodajemy wywar z kurczaka. Mąkę kukurydzianą lub ryżową mieszamy z łyżką zimnej wody na gładką pastę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę i trochę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Do sosu wkładamy kawałki kurczaka i delikatnie podgrzewamy, aż mięso będzie gorące. Nie mieszamy gwałtownie, bo mięso się rozleci, ale przesuwamy kawałki kurczaka łyżką i polewamy je sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy natychmiast, z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024