Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym-po-wlosku

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku

We Włoszech potrawy słodko-kwaśne (in agrodolce) cieszą się wielkim wzięciem. W tym przepisie kurczaka przyprawiamy świeżym tymiankiem i cebulką dymką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g piersi z kurczaka bez skóry
6 młodych cebulek dymek
3 łyżki masła
mały pęczek świeżego tymianku
125 ml (pół szklanki) wywaru z warzyw
1 1/2 łyżki cukru
100 ml dobrego białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Kurczaka obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Dymki obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki o długości powiedzmy 5 cm. Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące kładziemy kawałki kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy. Wlewamy wywar i dodajemy większość tymianku (2 gałązki zostawiamy do dekoracji). Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy dymkę, mieszamy i gotujemy dalsze 3-4 minuty. Mięso posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Wówczas wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, aż część octu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Podajemy natychmiast, ozdabiając każdą porcję świeżym tymiankiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024