Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-cytryna-i-pomidorami

Kurczak z cytryną i pomidorami

Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka ze skórą
cytryna
4 łyżki mascarpone
oliwa z oliwek
łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
1/4 kg (250 g) pomidorków koktajlowych
świeży koperek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę oddzielamy od mięsa, ale jej nie zdejmujemy. Kurczaka solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Skórkę mieszamy z mascarpone, a sok ukręcamy na sos z 2 łyżkami oliwy. Cytrynowym mascarpone smarujemy mięso kurczaka i przykrywamy skórą, naciągając ją na mięso. Piersi układamy w żaroodpornym, dość dużym naczyniu (skórą do góry). Polewamy sosem z oliwy i cytryny, posypujemy kminem. Pomidorki myjemy i wsypujemy do naczynia z kurczakiem. Wstawiamy kurczaka do piekarnika na 20 minut (sprawdzamy, czy mięso się upiekło, nakłuwając piersi w najgrubszym miejscu - jeśli sos, który wycieknie, będzie przezroczysty, mięso jest gotowe). Przed podaniem posypujemy garścią siekanego koperku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024