Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-pomaranczami

Kurczak z pomarańczami

Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
3 pomarańcze
3 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
150 ml świeżego soku pomarańczowego
150 ml wywaru z kurczaka
3 łyżki octu balsamico
łyżka brązowego cukru
łyżka zimnego masła

Opis przyrządzania:
Z mięsa odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Myjemy, osuszamy i kładziemy na desce. Przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i lekko rozbijamy tłuczkiem, aż powstaną równej grubości (około 1,5 cm) kotlety. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo, po czym wycinamy cząstki owoców spomiędzy membran. Rozmaryn myjemy i osuszamy. Z jednej gałązki obskubujemy kępki listków i zostawiamy je do dekoracji. Z pozostałych gałązek oskubujemy listki i drobno je siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą kładziemy kurczaka i smażymy na rumiano z obu stron - mniej więcej po 5 minut na każdą stronę, na sporym ogniu. Wlewamy sok pomarańczowy, wywar i 2 łyżki octu balsamico. Posypujemy siekanym rozmarynem, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez 5 minut, raz obracając. Przekładamy mięso na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Sos zagotowujemy, dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, wkładamy masło i mieszamy. Dodajemy segmenty pomarańczy, mieszamy i polewamy sosem mięso. Posypujemy resztą rozmarynu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020