Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-zielonymi-oliwkami-i-kiszona-cytryna

Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną

Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
8 kawałków kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
4 średniej wielkości ziemniaki o zwartym miąższu
125 g zielonych oliwek
1 kiszona cytryna
sok z cytryny
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy porcje kurczaka - nie wszystkie naraz, powiedzmy po 4 kawałki - i osmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Rumiane mięso odkładamy na bok. W czasie, gdy kurczak się smaży, obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy wzdłuż w ósemki, zaś czosnek drobno siekamy. Pod patelnią po kurczaku zmniejszamy ogień. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy kurkumę i kmin, mieszamy i smażymy jeszcze minutkę. Wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię i dolewamy 2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa. Wrzucamy także oliwki i gotujemy wszystko jakieś 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie - w razie czego dolewamy trochę wody. Z kiszonej cytryny usuwamy miąższ, zaś skórkę drobno kroimy i dodajemy do tażinu. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020