Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kuskus-pelnoziarnisty-z-ziolami-i-limetka

Kuskus pełnoziarnisty z ziołami i limetką

Kupiłam niedawno pełnoziarnisty (razowy) kuskus, bardzo pyszny. A że kuskus robi się błyskawicznie - "Mamo, jest coś do jedzenia???" - jest zawsze mile widziany w mojej kuchni. No i te wszystkie zieloności - mimo śniegu i niewielkiego mrozu na moim balkonie mięta ma się zupełnie nieźle... I jeszcze mój ukochany różowy pieprz, którego mam w domu chyba pół kilo. Nie z chciwości, tylko ze sklerozy, bo kiedy widzę w sklepie różowy pieprz, to nie mogę sobie przypomnieć, czy mam jeszcze w domu zapas i na wszelki wypadek kupuję...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka razowego (pełnoziarnistego) kuskusu
2 łyżki neutralnego oleju
mały pęczek świeżej mięty
mały pęczek świeżej kolendry
2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
2 limetki (limonki)
płaska łyżeczka różowego pieprzu

Opis przyrządzania:
Kuskus wsypujemy do sporej miski, dodajemy skąpą łyżeczkę soli i olej. Rozcieramy łyżką tak, żeby olej dobrze wymieszał się z kaszą.
Zalewamy kuskus wrzącą wodą z czajnika - tyle żeby nad powierzchnią kuskusu było jakieś pół centymetra wody. Przykrywamy (na przykład talerzem) i odstawiamy na jakieś 10 minut, aż kuskus wchłonie całą wodą i będzie miękki.
W tym czasie myjemy i osuszamy zioła i dymkę, drobno wszystko siekamy, odrzucając miętowe łodyżki, jeśli są zbyt twarde.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę - tylko zieloną warstwę - ścieramy na tarce (najlepiej microplane), wyciskamy sok.
Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu.
"Ugotowany" kuskus mieszamy z ziołami, cebulką, skórką i sokiem z limetki oraz różowym pieprzem, starannie mieszamy i sprawdzamy pod kątem soli.
Podajemy od razu, póki ciepły, do białej ryby, grillowanego kurczaka lub halloumi. Jeśli odstawimy go do wystygnięcia, będzie znakomitą lunchową lub kolacyjną sałatką, na przykład w towarzystwie burraty lub białego wędzonego sera.
PS. Oczywiście tak samo robimy to danie ze zwykłego kuskusu...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024