Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Langustynki-z-maslem-pomaranczowym

Langustynki z masłem pomarańczowym

Luksusowa przystawka lub małe danie: gorące langustynki podajemy z kawałkami cytrusów i roztopionym masłem. Pyszności, zwłaszcza ze świeżą bagietką. Jemy rękoma, byłoby więc dobrze podać wilgotne chusteczki lub - jeśli jest wyjątkowa okazja - miseczki z ciepłą wodą i plasterkami cytryny.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
24 langustynki
2 pomarańcze
cytryna
2 ząbki czosnku
150 g masła
2 łyżki siekanego koperku

Opis przyrządzania:
Langustynki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół - od strony brzucha, prowadząc nóż między szczypcami. Nie rozcinamy jednak do końca - mięso powinno się trzymać przy pancerzu grzbietowym.
Pomarańcze i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, żeby wyszło pół łyżeczki pomarańczowej i pół łyżeczki cytrynowej. Wszystkie owoce obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy sporą szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i cytryny, czosnek, koperek i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Stawiamy rondelek na maleńkim ogniu i czekamy, aż masło się roztopi.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso langustynek roztopionym masłem. Układamy na blaszce i wstawiamy pod rozgrzany opiekacz na 3 minuty, po czym odwracamy i opiekamy jeszcze 2 minuty.
Gorące langustynki przekładamy na ogrzany półmisek, dodajemy cząstki owoców i polewamy wszystko gorącym masłem cytrusowym. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024