Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Le-gratin-dauphinois-czyli-ziemniaki-po-delfinacku

Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku

Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja - Delfinat

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
3 szklanki mleka
3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
ząbek czosnku
biały pieprz

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ziemniaki obieramy, starannie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko wlewamy do dużego garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, starannie mieszamy i znów zagotowujemy. Wrzucamy plasterki ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Dużą formę do zapiekania nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Kiedy ziemniaki się zagotują, przekładamy je do przygotowanej formy (wraz z sosem, oczywiście). Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 2 godziny - na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024