Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lekki-mus-cytrynowy

Lekki mus cytrynowy

Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cytryny
300 ml zimnej kremowej śmietanki
60 g drobnego cukru
2 białka

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Z drugiej ścinamy skórkę w cieniutkich paskach, specjalnym nożykiem do cytrusów. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy drobno startą skórkę i cukier. Ubijamy ręcznym mikserem, aż krem zacznie gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy dalej, aż krem będzie gęsty, ale jeszcze nie całkiem sztywny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Delikatnie, lecz starannie, mieszamy pianę z kremem i przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy każdą porcję kilkoma paskami skórki cytrynowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024