Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lemon-curd-czyli-pasta-cytrynowa

Lemon curd czyli pasta cytrynowa

Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: mniej więcej szklanka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
5 jajek
75 g masła

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Z 2 cytryn ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok - tyle, by było 150 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy 3 żółtka i 2 całe jajka. Starannie mieszamy. Miskę z masą cytrynową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę cytrynową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024