Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Leniwki-najlepsza-rzecz-na-swiecie

Leniwki (najlepsza rzecz na świecie)

Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka miękkiego masła
250 g półtłustego białego mielonego sera
jajko
szklanka mąki
masło lub tarta bułeczka z masłem (patrz przepis)
cukier do podania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy biały ser (jeśli nie był mielony, trzeba go zmielić w maszynce do mięsa lub starannie rozgnieść widelcem) i ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy. Do masy twarogowej dosypujemy pół szklanki mąki i sporą szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto - w czasie zagniatania dosypujemy więcej mąki, ciasto nie powinno kleić się do rąk; prawdopodobnie nie zużyjemy całej szklanki, ale to zależy od twarogu... Z ciasta toczymy dość grube wałeczki (podsypując resztą mąki), po czym każdy lekko spłaszczamy, nagniatając odwrotną stroną widelca - dzięki temu leniwki będą miały wzorek w paski. Każdy wałeczek kroimy skośnie ostrym nożem na kawałki o szerokości około 2 cm - w ten sposób otrzymujemy romboidalne kluseczki w paski. Wrzucamy leniwki do wrzącej wody (połowę na raz, powinny mieć sporo miejsca) i gotujemy 2 minuty. Wyławiamy leniwki łyżką cedzakową i kładziemy na nich kawałek masła lub też polewamy tartą bułeczką z masłem. Podajemy z cukrem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024