Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-lososiem-i-zielonymi-warzywami

Linguine z łososiem i zielonymi warzywami

Utrzymana w optymistyczno-romantycznej, różowo-zielonej tonacji pasta będzie świetnym walentynkowym daniem dla tych osobników, którzy bez makaronu nie uznają posiłku.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g filetu z łososia bez skóry
cytryna
200 g linguine
4 cebulki dymki
100 g czubków zielonych szparagów
100 g strączków cukrowego groszku
oliwa z oliwek
mały kieliszek (75 ml) wytrawnego białego wina
100 ml kremowej śmietanki
garść posiekanego koperku

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Skrapiamy rybkę cytryną, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na bok.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy linguine i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki.
Szparagi i groszek cukrowy myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szparagi i smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy dymkę i groszek i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na tę samą patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy. Wkładamy łososia i smażymy na sporym ogniu przez minutę. Odwracamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty.
Zdejmujemy z patelni (na ten sam talerz, co warzywa) i rozdrabniamy widelcem, zaś na patelnię wlewamy wino. Gotujemy na dużym ogniu, aż zredukuje się o połowę, po czym dolewamy śmietankę i wrzucamy koperek. Gotujemy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
W tym czasie odcedzamy makaron, wrzucamy na patelnię i dodajemy warzywa z łososiem. Mieszamy przez chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024