Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-rukola-i-orzechami-w-formie-pesto

Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto)

Jak większość przepisów na makaron - błyskawicznie i pysznie. Dzieci też lubią.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże pęczki świeżej bazylii
3 solidne garści rukoli
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
500 g (1/2 kg) makaronu
100 g sera pecorino

Opis przyrządzania:
Bazylię i rukolę płuczemy, osuszamy i wkładamy do malaksera.
Czosnek obieramy, grubo siekamy i dodajemy do ziół.
Do malaksera wrzucamy też orzechy i miksujemy wszystko, dolewając w trakcie miksowania 3-4 łyżki oliwy, aż powstanie gęsta pasta.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkręcamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pecorino ścieramy na tarce, 3/4 dodajemy do pesto.
Kiedy makaron będzie już prawie ugotowany, odlewamy z garnka 1/2 szklanki wody od gotowania i dolewamy do pesto, po czym miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do dużej michy. Dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy resztą sera, po czym podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024