Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-sosem-cytrynowo-ziolowym

Linguine z sosem cytrynowo-ziołowym

Kolejny przepis na danie, w którym przygotowanie sosu trwa tyle, co gotowanie makaronu. Bardzo smaczna, optymistyczna pasta.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) linguine
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
mały pęczek koperku
mały pęczek świeżej melisy
cytryna
oliwa z oliwek
50 ml wytrawnego dobrego wermutu
100 ml wywaru warzywnego
4 łyżki masła
100 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron, a kiedy się zagotuje, wkładamy linguine i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Koperek i melisę płuczemy, osuszamy i drobno razem siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce skórkę (samą żółtą część) i wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i szczypiorek i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dolewamy wermut i wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Dodajemy koperek z melisą, startą skórkę z cytryny i sok. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Po kawałku wrzucamy masło, cały czas mieszając - kolejny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy pierwszy się już rozpuścił. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i połową tartego parmezanu. Resztę sera podajemy osobno, do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024