Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lody-miodowe

Lody miodowe

Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: dużo :)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 szklanki cukru
6 łyżek ulubionego miodu
duże jajko
2 szklanki bardzo zimnej kremowej śmietanki
szklanka bardzo zimnego pełnotłustego greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
ekstrakt (ale nie olejek!) waniliowy do smaku

Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i wlewamy ćwierć szklanki wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając (żeby cukier się rozpuścił). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do syropu wbijamy jajko i bardzo starannie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz do syropu wlewamy szklankę śmietanki i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje, czyli mniej więcej 5 minut.
Dolewamy resztę śmietanki i jogurt, miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy szczyptę soli i ekstrakt waniliowy - powiedzmy łyżeczkę do dwóch - do smaku. Mieszamy.
Zamrażamy masę w maszynie do robienia lodów, zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Po ukręceniu przekładamy lody do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Wyjmujemy z zamrażalnika na co najmniej 20 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024