Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-slodko-kwasny

Łosoś słodko-kwaśny

Smażony łosoś w bezpretensjonalnym sosie z miodem, sosem sojowym i przyprawami. Podajemy z ryżem basmati i jakimś zielonym warzywem, np. szpinakiem w liściach lub brokułami z sezamem.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 porcje filetów z łososia ze skórą
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego (lub trochę mniej białego winnego)
3 łyżki płynnego miodu
czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
4 cm korzenia imbiru
olej z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do szklanego płaskiego naczynia. Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet i miód. Papryczkę chilii pozbawiamy ogonka i nasionek, płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do rondelka. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do rondelka. Imbir obieramy i kroimy w możliwie cieniutkie paski. Dodajemy do rondelka. Rondelek stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż sos się zagotuje. Studzimy i polewamy łososia. Wstawiamy rybę na pół godziny (30 minut) do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy porcje łososia, odcedzone z marynaty i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Marynatę zlewamy do rondelka i gotujemy na sporym ogniu, aż zęstnieje w syrop. Polewamy porcje łososia syropem i podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024