Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-w-ciescie-filo

Łosoś w cieście filo

Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek koperku
cytryna
200 g kwaśnej gęstej śmietany
4 płaty ciasta filo (phyllo)
4 porcje filetów z łososia bez skóry
50 g stopionego masła

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Koperek myjemy i osuszamy, drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, a sok wyciskamy. Koperek, skórkę i sok z cytryny mieszamy ze śmietaną. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Rozkładamy płaty ciasta na stole. Na jednym końcu każdego prostokąta kładziemy filet z łososia. Lekko solimy. Na łososiu kładziemy łyżkę koperkowej śmietany. Brzegi ciasta smarujemy lekko zimną wodą. Brzegi ciasta zaginamy na łososia i delikatnie zawijamy cały "pakiecik" tak, jakbyśmy zwijali krokiet lub gołąbki. Kiedy zawiniemy wszystkie porcje ryby, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch każdej paczuszki stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podajemy z resztą koperkowej śmietany.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024