Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-w-masle

Łosoś w maśle

Bardzo brytyjski sposób konserwowania ryb i mięsa. Łososia podajemy z grzankami, zaś pachnące przyprawami masło, którym rybka jest zalana, posłuży nam do smarowania.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g filetu z łososia bez skóry
sok z 1 cytryny
łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
150 g masła
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Filet z łososia wkładamy do małego garnka i dolewamy tyle zimnej wody, żeby ryba była w niej zanurzona. Dodajemy trochę soli i sok z cytryny. Stawiamy garnuszek na ogniu i doprowadzamy wodę niemal do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy rybę przez 5 minut. Wyjmujemy z wody i odkładamy na talerz do wystygnięcia. Zielony pieprz lekko rozgniatamy. Masło wkładamy do rodelka, dodajemy zielony pieprz i 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Masło z przyprawami podgrzewamy, aż się rozpuści zacznie bąbelkować. Gotujemy przez minutę, zdejmując z wierzchu białą pianę. Łososia rozdziabujemy widelcem na płatki. Do 4 ładnych miseczek wlewamy po łyżeczce masła. Na masło kładziemy łososia, polewamy znów łyżeczką masła i upychamy, żeby nie było bąbelków powietrza między kawałkami ryby. Na wierzch nalewamy resztę masła (białą maślankę, która została na dnie rondelka, wylewamy). Ryba powinna być całkowicie pokryta masłem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, ale nie przechowujemy dłużej, niż 4 dni.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024