Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-w-sosie-szczawiowym

Łosoś w sosie szczawiowym

Kwaskowaty sos szczawiowy doskonale komponuje się z łososiem - zarówno w sensie smaku, jak i estetyki. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatką z ogórka.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g świeżego szczawiu
3 łyżki masła
100 ml kwaśnej śmietany
4 porcje filetów z łososia ze skórą
łyżka oleju z pestek winogron

Opis przyrządzania:
Szczaw płuczemy i odrywamy ogonki. Liście osuszamy i kroimy w paski. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy szczaw i smażymy kilka minut, mieszając, aż się rozpuści - świeży szczaw tak właśnie się zachowuje, więdnie pod wpływem gorąca tak, że właściwie się rozpuszcza. Dodajemy śmietanę i gotujemy sos jeszcze 5 minut na małym ogniu. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Łososia myjemy i osuszamy, pęsetką usuwamy ewentualne ości. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i olej. Na gorący tłuszcz kładziemy porcje ryby, skórą do dołu. Smażymy na średnio małym ogniu, aż na wierzchu pojawi się biały, podobny do mleka, płyn. Solimy rybę z wierzchu i zwiększamy ogień. Odwracamy delikatnie porcje ryby i smażymy po drugiej stronie zaledwie kilkanaście sekund - ryba w środku powinna być niedosmażona. Ostatnią łyżkę masła kroimy w małe kawałki i dodajemy - po jednym, cały czas mieszając - do gorącego sosu szczawiowego. Na podgrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu, zaś na sosie kładziemy porcje ryby, skórą do dołu. Podajemy natychmiast, z małymi gotowanymi kartofelkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024