Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-grilla-ze-szparagami

Łosoś z grilla ze szparagami

Oto danie na rozpoczęcie sezonu zadymiania sąsiadów. Sezon na zielone szpragi jest krótki i zbiega się z pierwszymi ciepłymi dniami, kiedy aż się prosi, by posiedzieć w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
9 dużych zielonych szparagów
6 porcji filetów z łososia bez skóry (każdy o wadze 150-200g)
6 gałązek koperku
6 dużych plastrów (lub 12 mniejszych) surowej szynki (np. parmeńskiej)
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Najpierw rozpalamy grill - łososia będziemy kłaść na ruszcie, gdy węgle pokryją się warstwą szarego popiołu. Grill powinien być gorący, ale nie bardzo gorący. W tak zwanym międzyczasie odłamujemy szparagom zdrewniałe końcówki. Szparagi myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wrzucamy na minutę do wrzącej osolonej wody, po czym wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy. Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy każdą porcję pod kątem pozostałych ości - jeśli się znajdą, usuwamy je pęsetką. Na desce do krojenia kładziemy plaster szynki (lub 2 mniejsze tak, by zachodziły na siebie). Na szynce kładziemy porcję łososia, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i - pardon - pieprzymy. Na wierzchu kładziemy wzdłuż 3 połówki szparagów i gałązkę umytego i osuszonego koperku. Lekko solimy i zawijamy filet wraz ze szpragami w szynkę, tworząc zgrabny pakiecik. Tak samo traktujemy pozostałe porcje. Smarujemy każdy pakiecik odrobiną oliwy i kładziemy zawiniątka na grill. Pieczemy po 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując oliwą i skrapiając sokiem z cytryny. Szynka powinna się zarumienić i stać się chrupka. Podajemy na gorąco lub ciepło, w zależności od pogody i upodobań.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024