Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-jogurtem-na-przystawke

Łosoś z jogurtem na przystawkę

Szybka i bezproblemowa przystawka typu "ceviche", ale tym razem z jogurtem. Świeże i ożywcze.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) bardzo świeżego łososia bez skóry i ości
2 limetki
czerwona cebula średniej wielkości
pęczek szczypiorku
200 g naturalnego gęstego jogurtu
łyżeczka ostrej musztardy

Opis przyrządzania:
Łososia szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem kroimy rybę w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Szorujemy limetki w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę (samą zieloną część) na drobnej tarce. Sok wyciskamy.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Szczypiorek myjemy i osuszamy, po czym też drobno siekamy.
Mieszamy razem łososia, skórkę i sok z limetek, cebulę, połowę szczypiorku, jogurt i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przekładamy łososia do małych miseczek lub szklaneczek i posypujemy resztą szczypiorku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024