Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-przyprawami-lekko-po-indyjsku

Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku

Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
łyżeczka ostrej pokruszonej papryki
4 porcje filetów z łososia ze skórą (każdy o wadze mniej więcej 150 g)
4 cebule średniej wielkości
2 cytryny
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Małą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wsypujemy kolendrę, koper włoski i kmin rzymski. Podpiekamy, mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć - kilkadziesiąt sekund. W ostatniej chwili wsypujemy pokruszoną ostrą papryczkę, mieszamy i wsypujemy do moździerza. Kiedy przyprawy wystygną, rozbijamy je tłuczkiem na możliwie gładki proszek. Do przypraw dodajemy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Rybę myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Łososia nacieramy mieszanką przypraw - po "mięsnej" stronie, skórę zostawiamy czystą. Odstawiamy rybę w chłodne miejsce na pół godziny. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, mieszając, aż zwiotczeje. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i wciskamy łyżkę soku. Solimy, mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy cebulę na maleńkim ogniu przez pół godziny, co jakiś czas zaglądając i mieszając. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy porcje łososia, skórą do dołu. Smażymy na sporym ogniu przez 2-3 minuty, po czym odwracamy i smażymy na rumiano, też jakieś 3 minuty - ryba w środku powinna być jeszcze różowa (chyba, że ktoś nie lubi, wtedy trzeba smażyć dłużej na nieco mniejszym ogniu). Łososia solimy, przekładamy na ogrzane talerze, a obok kładziemy uduszoną cebulkę. Podajemy z ziemniaczkami (np. w maśle lub gniecionymi) i jakąś raitą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024