Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-sosem-ziolowym

Łosoś z sosem ziołowym

Łatwa i szybka ryba z kremowo-ziołowym sosem. Tylko jedna patelnia do zmywania!

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
6 porcji filetów z łososia
6 łyżek rozmaitych siekanych świeżych ziół (koperek
szczypiorek
estragon
natka itp)
2 łyżki masła
ząbek czosnku
150 g mascarpone
gałązki świeżych ziół i plasterki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy.
Rybę myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Skórkę z cytryny mieszamy z siekanymi ziołami (koperek, szczypiorek, estragon, natka itp.) i w tej mieszance obtaczamy porcje ryby.
Na dużej patelni roztapiamy masło. Na gorące kładziemy rybę i smażymy przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni od spodu. Rybki odwracamy i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto na patelnię. Dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Wszystko lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Rybę przekładamy na ogrzane talerze. Sos mieszamy, ewentualnie doprawiamy i polewamy rybę. Na każdej porcji (lub obok) kładziemy plasterek cytryny i gałązkę świeżych ziół.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024