Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lotta-w-sosie-imbirowym

Lotta w sosie imbirowym

Biała ryba w sosie pomidorowym z dużą ilością imbiru, kurkumą, kolendrą - pyszne, zwłaszcza z ryżem basmati.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg lotty
2 cebule
kawałek świeżego imbiru (około 100 g)
1 kg pomidorów
olej z orzeszków ziemnych
2 płaskie łyżki kurkumy
2 szklanki (1/2 litra) mleka
mały pęczek świeżej kolendry
50 g pastisu

Opis przyrządzania:
Lottę obieramy z błon, płuczemy i osuszamy. Kroimy na 6 porcji, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie paseczki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Kurkumę rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody na papkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy też imbir i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy, po czym dodajemy kawałki pomidorów. Dusimy na średnio małym ogniu przez 15 minut. Zmniejszamy ogień na malutki, wlewamy mleko. Mieszamy i wkładamy lottę. Dusimy przez 15 minut, co jakiś czas kawałki ryby obracając w sosie. Kolendrę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kiedy danie jest gotowe, wlewamy pastis i dodajemy kolendrę. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, polewamy sosem i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024