Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Luksusowa-awaryjna-przystawka

Luksusowa awaryjna przystawka

Luksusowa - bo z foie gras i truflami (ze słoika). Awaryjna, bo robi się ją błyskawicznie, kiedy goście już zdejmują płaszcze, a my właśnie odkryliśmy, że galaretka z kurczaka nie stanęła, suflet klapnął już w piekarniku, a śledzie okazały się tak słone, że nikomu nie ośmielimy się ich podać.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 garści roszponki
2 pomarańcze
2 łyżki octu z sherry
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
4 plastry foie gras
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
trufla (ze słoika)

Opis przyrządzania:
Roszponkę myjemy, osuszamy i wkładamy do miski.
Pomarańcze myjemy, ostrym nożem ścinamy skórkę, po czym wycinamy segmenty owoców spomiędzy białych membran. Robimy to nad talerzem, żeby złapać sok.
Sok mieszamy na gładki sos z octem z sherry i olejem z orzechów włoskich, dodając nieco soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sos do roszponki i starannie mieszamy. Rozkładamy roszponkę z sosem na talerzach.
Na każdym talerzu kładziemy plaster foie gras, a obok zgrabny stosik cząstek pomarańczy.
Oprószamy wszystko siekanymi orzechami, po czym ścieramy truflę (mogą być gotowe wiórki, nieco tańsze) bezpośrednio nad talerzami - sprawiedliwie!
Podajemy z grzankami melba lub - jeśli czas naprawdę goni - z ciepłymi zwykłymi grzankami z tostera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024