Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-groszkiem-i-mozarella

Makaron z groszkiem i mozarellą

Kolorowy makaron z miło ciągnącą się mozarellą - wiosna na talerzu, nawet jeśli robimy to danie w listopadowy paskudny dzień.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk czerwonej papryki
2 cebulki dymki
300 g zielonego groszku
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
350 g makaronu spiralek
kulka mozarelli di bufala
świeżo starty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i membrany i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Dymki obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Groszek płuczemy na sicie. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy dymkę i smażymy na średnim ogniu przez parę minut - cebulki powinny zmięknąć, ale się nie rumienić. Dodajemy paprykę i groszek, smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy na średnio małym ogniu przez kwadrans. W tym czasie nastawiamy garnek osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy mozarellę i chwilę wszystko razem podgrzewamy, mieszając, aż mozarella zacznie się topić i ciągnąć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i natychmiast podajemy z tartym parmezanem do posypania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024