Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-sosem-z-pieczonych-pomidorow

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów

Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg pomidorów
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ocet balsamico
łyżka koncentratu pomidorowego
2 gałązki świeżego oregano
ostra papryka (do smaku)
500 g (1/2 kg) makaronu (dowolnego)
starty ser pecorino romano do podania (niekoniecznie)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół.
Cebule myjemy, nie obierając, i kroimy w ćwiartki.
Czosnek myjemy, nie obieramy.
Cebule i czosnek kładziemy na blaszce (skórką do góry), skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Na blachę dokładamy pomidory (też skórką do góry), polewamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika - powinny być gdzieniegdzie przypieczone - i odstawiamy do przestygnięcia.
Zdejmujemy skórkę z cebul, czosnku i pomidorów i przekładamy warzywa do malaksera lub blendera. Dodajemy łyżkę octu balsamico, koncentrat pomidorowy i listki oregano. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą, pieprzem i odrobiną cukru i miksujemy, aż powstanie w miarę jednolity sos - nie musi być zupełnie gładki. Przelewamy sos do garnka i trzymamy na małym ogniu, żeby nie wystygł w czasie gotowania makaronu.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy z tartym serem (albo i bez).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024