Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-zapiekany-z-camembertem

Makaron zapiekany z camembertem

Kolacyjna zapiekanka z makaronu, boczku i sera, doprawiona włoską gremolatą (mieszanką skórki z cytryny, natki i czosnku).

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
350 g krótkiego makaronu
250 g (1/4 kg) kremowego serka
100 g chudego wędzonego boczku
oliwa z oliwek
krążek sera camembert
skórka starta z cytryny
garść natki
ząbek czosnku

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Boczek kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy boczek na chrupko, mieszając. Dodajemy do sosu z serka, wrzucamy też makaron. Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu. Skórkę z cytryny, natkę i obrany ząbek czosnku drobno razem siekamy i dodajemy do makaronu, po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy makaron do sporej formy żaroodpornej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Podajemy natychmiast, z sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024