Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaroniki-grysikowe

Makaroniki grysikowe

Bardzo miłe makaroniki, z dodatkiem grysiku i siekanych migdałów. Świąteczne!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: około 20 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 białka
125 g drobnego cukru
125 g mielonych migdałów
50 g grysiku (kaszki manny)
25 g mączki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
garść siekanych migdałów
polewa czekoladowa (ewentualnie - do ozdoby)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie bardzo gęsta, lśniąca masa.
Do białek dodajemy migdały, grysik, mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszamy wszystko na jednolite ciasto.
Dwiema łyżeczkami formujemy nieduże, podłużne ciasteczka i kładziemy je na blasze.
Ciasteczka posypujemy siekanymi migdałami i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 20-25 minut - makaroniki powinny nieco się przyrumienić.
Ciasteczka wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
Jeśli się komuś chce, może gotowe ciasteczka ozdobić cienkimi strużkami roztopionej czekoladowej polewy...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024