Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Male-cebulki-w-bialym-winie

Małe cebulki w białym winie

Popularna we Włoszech łagodna marynata z cebulek i czosnku przydaje się zarówno jako dodatek do mięs (na zimno i na ciepło), jak i przystawka - na kromkach zgrillowanej ciabatty, skropionej oliwą. Można też takie cebulki dodać do sałatki z ryżu lub makaronu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g szalotek
250 g małych czerwonych cebulek
10 cebulek dymek
10 ząbków czosnku
400 ml białego wytrawnego wina
200 ml octu z cydru
łyżeczka ziaren gorczycy
2 listki laurowe
2 czubate łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Szalotki i czerwone cebulki (muszą być naprawdę małe) obieramy. Z dymek zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i całą zieleninę - mają zostać same cebulki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa płuczemy i osączamy. Do garnka wlewamy wino i ocet. Dodajemy gorczycę, listki laurowe, cukier i łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Wrzucamy warzywa i gotujemy na malutkim ogniu przez kwadrans. Łyżką cedzakową wyjmujemy cebulki i czosnek z garnka i wkładamy do miski lub - ładniej - do dużego wysterlizowanego słoja. Marynatę zagotowujemy na dużym ogniu i wlewamy na cebulki (z czosnkiem). Słoik zamykamy, a kiedy marynata wystygnie, wstawiamy słoik do lodówki na co najmniej 2 dni przed podaniem cebulek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024