Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maluns-czyli-szwajcarskie-ziemniaki

Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki

Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Szwajcaria-Engandin

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
350 g zwykłej mąki
150 g smalcu
100 g masła
szwajcarski alpejski ser i mus jabłkowy (lub powidła) do podania

Opis przyrządzania:
2 dni przed podaniem gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z mąką, solą i pieprzem i przez kilka minut dobrze wcieramy mąkę w ziemniaki (rękoma). Na bardzo dużej patelni (lub 2 mniejszych) rozgrzewamy smalec i masło. Wkładamy ziemniaki i smażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez pół godziny. Ogień powinien być średni, pod koniec zaś smażenia duży - gotowe maluns powinny wyglądem przypominać skwareczki. Podajemy z którymś ze szwajcarskich serów alpejskich (Bergkaese) i musem jabłkowym lub duszonymi śliwkami (mogą też być i powidła).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024