Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-z-syropem-klonowym

Marchewka z syropem klonowym

Jeden z wielu dodatków do dziękczynnego indyka. Sos ze słodkiego syropu klonowego może być kuszący szczególnie dla dzieci.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg marchewek równej wielkości
syrop klonowy
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
masło
cytryna

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w półcentymetrowe talarki. Marchewkę wrzucamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, łyżkę syropu klonowego i wywar z kurczaka. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy 5-10 minut, aż marchewka będzie prawie miękka. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i redukujemy sos do ilości około 2 łyżek. Dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki syropu klonowego. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aż sos przybierze postać glazury i pokryje plasterki marchewki. Zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy marchewkę sokiem z cytryny. Podajemy do pieczonego indyka lub innego białego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024