Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marmolada-Rzeski-poranek

Marmolada "Rześki poranek"

Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 6 słoików 1/4 litrowych

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 pomarańczy
około 16 marchewek
jabłko
2 laski cynamonu
ziele angielskie
4 szklanki cukru
sok z 2 cytryn

Opis przyrządzania:
Cienko obieramy skórkę (tylko pomarańczową część) z jednej pomarańczy. Kroimy skórkę w cieniutkie paski. Z obranej pomarańczy zdejmujemy białe albedo i usuwamy pestki. 4 kolejne pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystkie 5 pomarańczy drobno siekamy. Na drobnej tarce ucieramy tyle obranych marchewek, żeby otrzymać 4 szklanki utartej masy. Ucieramy też jedno jabłko, ze skórką (ale bez gniazd nasiennych). Pomarańcze, skórkę pomarańczową, marchewkę i jabłko wkładamy do dużego, ciężkiego garnka. Dodajemy półtorej szklanki wody, laski cynamonu i pół łyżeczki całego ziela angielskiego. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier i sok cytrynowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy marmoladę, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje - co najmniej pół godziny. Przekładamy wrzącą marmoladę do 6 wyparzonych słoików o pojemności 250 ml. Dobrze ugniatamy, żeby wypuścić bańki powietrza, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024