Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-cytrynowa

Marynata cytrynowa

Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
duża szczypta cynamonu

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy 2 łyżeczki skórki, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, 4 łyżki oliwy, wino, oregano, kmin i cynamon, dodając 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024