Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-do-zeberek

Marynata do żeberek

Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na kilogram żeberek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu chilli
3-4 łyżki płynnego miodu
3-4 łyżki soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Pastę pomidorową, sos hoisin i sos chilli ucieramy na gładki sos.
Dodajemy 3 łyżki miodu i 3 łyżki soku z cytryny. Mieszamy i sprawdzamy smak - może trochę miodu więcej, a może cytryny?
Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. PS. Jeśli chodzi o samo pieczenie żeberek, to najpierw wkładamy je (ułożone na blaszce) do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na jakieś półtorej godziny. Kiedy będą już miękkie, wyjmujemy, solimy i dopiekamy na grillu węglowym, co jakiś czas smarując resztą marynaty.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024