Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-musztardowo-cytrynowa

Marynata musztardowo-cytrynowa

Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 300-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy z Dijon
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę z połowy cytryny, zaś z całej wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem na gładki sos skórkę i sok z cytryny, czosnek, musztardę, olej i ocet. Doprawiamy do smaku pieprzem i zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024