Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-z-czerwonego-wina

Marynata z czerwonego wina

Marynata do wołowiny, jagnięciny lub królika. Przypominam, że im wino lepsze, tym lepszy smak zamarynowanego w nim mięsa...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
150 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamico
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka siekanego tymianku
gałązka rozmarynu

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptą soli. Mieszamy razem czosnek, wino, ocet, oliwę, tymianek i posiekane igły rozmarynu. Marynatą polewamy mięso (wołowinę, jagnięcinę lub królika) i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Nie trzymamy mięsa w marynacie dłużej niż 8 godzin, bo nie będzie tak smaczne.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024