Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynowana-brukselka

Marynowana brukselka

Brukselka w wersji koktajlowej!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) małej brukselki
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
6 łyżek białego octu winnego
1 1/2 łyżki brązowego cukru
Tabasco
maly ogórek konserwowy
cebulka dymka
3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika

Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, przycinamy podstawy, płuczemy i osączamy. Wkładamy do rondla. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Dodajemy do brukselki. Dolewamy wino i ocet. Wsypujemy cukier i wlewamy trochę Tabasco - powiedzmy pół łyżki czerwonego lub całą zielonego. Stawiamy rondel na ogniu i zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy brukselkę na małym ogniu, aż lekko zmięknie - ale musi być al dente! W międzyczasie obieramy ogórek ze skórki i drobniutko go siekamy. Dymkę obieramy z wierzchnich listków, odcinamy korzonki, płuczemy i też drobno siekamy. Papryczki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Brukselkę wraz z marynatą przelewamy do miski, dodajemy ogórek, dymkę i papryczki. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Podajemy odsączone z marynaty, na wykałaczkach. (przepis z książki "San Francisco a la carte", NY 1979)

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024