Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynowane-kapary
Marynowane kapary
Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
czerwona cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżeczki miałkiego brązowego cukru
170 g kaparów odcedzonych z zalewy
80 ml (mniej więcej 1/3 szklanki) octu balsamico
Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie przezroczysta (jakieś 15 minut).
Dodajemy czosnek, smażymy chwilkę, po czym zwiększamy ogień i smażymy, aż cebula z czosnkiem zaczną się rumienić.
Teraz dodajemy cukier i smażymy, aż się rozpuści, a cebula skarmelizuje, czyli kolejne 10-15 minut.
Do cebuli wrzucamy kapary i wlewamy ocet. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos się zredukuje i zęstnieje.
W tym czasie sterylizujemy słoik i pokrywkę.
Gorące kapary wraz z sosem wlewamy do słoika, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy wystygną, słoik odwracamy i naklejamy naklejkę.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024