Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynowany-losos-w-sosie-limetkowym

Marynowany łosoś w sosie limetkowym

Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g bardzo świeżego filetu z łososia ze skórą (od ogona)
plasterek świeżego imbiru o grubości 1 cm
2 limetki
100 ml oleju słonecznikowego
łyżeczka ziaren różowego pieprzu z zalewy
listki kolendry do ozdoby

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy szybko w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Kładziemy filet na deseczce, skórą do dołu, i bardzo ostrym nożem ścinamy jak najcieńsze i jak największe plastry ryby - zaczynamy od węższego końca, nóż trzymamy pod kątem 45 stopni i ogólnie trochę się staramy...
Plastry ryby układamy estetycznie na półmisku, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki (skórę, rzecz jasna, wyrzucamy) na 2-3 godziny, do momentu podania.
Imbir obieramy i bardzo drobno siekamy.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko samą ciemnozieloną warstwę) i wyciskamy sok, drugą limetkę kroimy w ćwiartki.
Do słoika wlewamy olej, dodajemy imbir, skórkę i sok z limetki. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru i trochę białego pieprzu. Słoik dokładnie zakręcamy i wstrząsamy nim energicznie przez kilkanaście sekund, aż powstanie wewnątrz jednolity sos.
Tuż przed podaniem dodajemy do sosu odcedzony z zalewy pieprz i jeszcze raz dobrze wstrząsamy. Polewamy sosem plastry łososia i odstawiamy na 5-10 minut.
Ozdabiamy listkami kolendry i natychmiast podajemy, z ćwiartkami limetki do wyciskania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020