Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynowany-pstrag

Marynowany pstrąg

Oryginalny przepis na smażoną rybę marynowaną w sałatce warzywnej. Lekka przystawka na letni wieczór przy grillu. Podajemy na liściach sałaty, ze świeżym pieczywem.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
cytryna
oliwa z oliwek
1/2 ogórka sałatkowego
czerwona cebula
zielona papryka
czerwona papryka
ząbek czosnku
150 ml białego octu winnego
listek laurowy
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Pstrągi myjemy i polewamy sokiem z cytryny z zewnątrz i wewnątrz. Solimy i - pardon - pieprzymy. Odstawiamy na pół godziny (czyli 30 minut). Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu i wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Rybki osuszamy papierem kuchennym i smażymy po 5-6 minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy ryby na głęboki półmisek. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Obie papryki myjemy, czyścimy z nasion i kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy ocet i 100 ml oliwy. Dodajemy wszystkie warzywa, listek laurowy i łyżeczkę pokruszonej ostrej papryki. Marynatę zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Marynatą polewamy pstrągi i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy marynata wystygnie, wstawiamy półmisek na noc do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy rybki z marynaty, usuwamy ości i dzielimy na kawałki. Podajemy z pieczywem, odrobiną warzyw z marynaty i sałatą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024