Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-Cafe-de-Paris

Masło Cafe de Paris

Czy wymyślono to masło w prawdziwej Cafe de Paris, słynącej z elegancji restauracji w Paryżu, to - prawdę mówiąc - nie wiem. Niemniej jednak jest to elegancki i zdecydowany w smaku dodatek do smażonego mięsa - wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Paryż

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ketchup
musztarda z Dijon
koniak
sos Worcester
słodka mielona papryka
mała szalotka
szczypiorek
świeży estragon
kapary
2 fileciki anchois
150 g miękkiego masła

Opis przyrządzania:
W miseczce mieszamy 2 łyżki dobrego ketchupu, łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę koniaku, łyżeczkę sosu Worcestershire i szczyptę słodkiej mielonej papryki. Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do miseczki. Dodajemy także łyżkę siekanego szczypiorku, łyżeczkę siekanego świeżego estragonu, pół łyżeczki siekanych kaparów i posiekane fileciki anchois. Wszystko razem mieszamy i miseczkę przykrywamy. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy w misce ręczym mikserem i wkręcamy po trochu przygotowaną mieszankę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024