Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-Maitre-d-Hotel

Masło Maitre d' Hotel

Klasyczne masło kuchni francuskiej, o szerokim zastosowaniu: do grillowanej i smażonej ryby, do smażonego mięsa, gotowanych warzyw...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypiorek
trybula (estragon)
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Masło wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy obrane i zgniecione ząbki czosnku i 2 łyżki siekanych świeżych ziół: natki pietruszki, szczypiorku i trybuli (lub estragonu). Miksujemy na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ucieramy na jednolitą masę i solimy do smaku. Dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024