Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-Montpellier

Masło Montpellier

Pięknie zielone masło o wszechstronnym zastosowaniu. Klasycznie podajemy je do dużej gotowanej ryby, podawanej na zimno. Doskonałe także z młodymi ziemniakami (kiedy znudzi się nam już tradycyjny koperek).

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
15 g rukwi wodnej (lub rzeżuchy)
15 g młodego szpinaku
15 g trybuli
150 g masła
2 korniszony
filecik anchois
ząbek czosnku
kapary
musztarda z Dijon
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Do garnuszka z wrzącą wodą wrzucamy rukiew (bez ogonków) lub rzeżuchę, szpinak i trybulę. Po kilku sekundach zieleninę odcedzamy i wkładamy do miski z wodą z kilkoma kawałkami lodu. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody. Do malaksera lub blendera wkładamy miękkie masło, dodajemy odciśniętą zieleninę, korniszony, filecik anchois, zgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę osuszonych kaparów, pół łyżeczki musztardy z Dijon i sok z połowy cytryny. Miksujemy na zieloną, gładką masę. Przekładamy masło do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ucieramy na jednolitą masę. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024