Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-szalotkowe-nr-2

Masło szalotkowe nr 2

Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g szalotek
150 g miękkiego masła
4 gałązki świeżej trybuli lub (z braku laku) koperku

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy szalotki i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, rozłożone na czystej ściereczce.. Masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Trybulę (lub koperek) myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Dodajemy do masła. Dodajemy także wystudzone szalotki i starannie mieszamy. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o grubości półtora cm.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024