Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-brandy

Masło z brandy

Brytyjska tradycja nakazuje podawać bożonarodzeniowy gorący pudding z zimnym słodkim masłem z dodatkiem brandy. Wprawdzie alkohol powinien eliminować ten deser z jadłospisu dzieci, ale prawda jest taka, że większość małych Brytyjczyków z lubością wyjada "brandy butter", lekceważąc zupełnie uświęcony wielowiekową tradycją pudding.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
170 g miękkiego masła
cukier puder
cytryna
4 łyżki dobrej brandy

Opis przyrządzania:
Masło ucieramy w misce, dodając 6 płaskich łyżek cukru pudru oraz startą na drobnej tarce skórką z jednej cytryny. Kiedy masa jest już gładka, wkręcamy po trochu brandy. Wstawiamy masło do lodówki i kiedy stwardnieje, podajemy do gorącego puddingu, słodkich placuszków lub naleśników.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024